ISRAEL/PALESTINA
Paolo Pellegrin

Bildens Hus, Sundsvall

Speciellt För Bildens Hus har en helt ny utställning, "Gaza", tagits fram av den kände Magnumfotografen Paolo Pellegrin, med bilder från ett kommande projekt om Israel/Palestina. Paolo Pellegrins svarta bilder gestaltar det ofattbara.

Paolo Pellegrin, född 1964 i Rom, är sedan 2003 medlem i den berömda fotogruppen Magnum. Hans tunga, svarta bilder från Gaza griper tag i det undermedvetna på ett djupare sätt än vad de mera raka dokumentära krigsreportagen kan göra. Den svarta estetiken kan tyckas lägga sig emellan oss och innehållet, men den är istället medlet som lotsar budskapet förbi vårt skyddande intellekt, vilket gärna vill värja oss och med förnuftet försöka få oss att ”förstå” det ogripbara.

Det till synes olösliga kriget mellan Israel och dess grannar skördar dagligen människoliv. Desperat tvingas civila göra sig till själmordsbombare mot en regim som attackerar med en av världens bäst utrustade krigsmakter. Det är ohyggligt. Varje vittnesbörd om detta är en nödvändighet för oss att ta till oss.

Torgny Åström

Tillbaka

 

volym
   

.